Persbericht

De Sutter: ‘Federale overheid blijkt populaire werkgever’

‘Nog nooit eerder was de federale overheid als werkgever zo populair. We speelden een cruciale en zichtbare rol tijdens de coronacrisis en winnen nu ook aan aantrekkingskracht bij werkzoekenden. Dat verheugt me, want werken voor de overheid betekent het algemeen belang vooropstellen en mee je schouders zetten onder onze samenleving,’ zo reageert minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) op de nieuwe cijfers van de FOD BOSA. Uit die cijfers blijkt dat er in 2021 meer dan 100.000 kandidaten solliciteerden voor een job bij de federale overheid. In 2017 waren dat er nog 89.872.

Eens werkzoekenden bij de federale overheid hebben gesolliciteerd, is het belangrijk dat kandidaten op een snelle en efficiënte manier hun testen of gesprekken kunnen inplannen en afleggen. De lange duurtijd tussen sollicitatie en gesprek, is een gekend pijnpunt waar De Sutter werk van maakt. “In het coronajaar 2020 ging 11% van de interviews noodgedwongen online door. Ook post corona blijven we inzetten op een efficiënter aanwervingsproces. Zeker voor generieke testen zouden kandidaten zich niet per se tijdens de kantooruren naar Brussel moeten begeven. In 2021 ging al de helft van alle interviews ofte 12.096 gesprekken in totaal online door.” zegt De Sutter.

Naast het aantrekkelijk maken van een job bij de federale overheid, wil De Sutter ook meer diversiteit in het ambtenarenkorps. Terwijl in 2021 56% van de kandidaten voor een functie bij de federale overheid vrouw was, is meer dan twee derde (71%) van de kandidaten voor hogere functies man. "Opvallend is wel dat vrouwen vaak beter voorbereid zijn dan mannen en dat het slaagpercentage van vrouwelijke kandidaten voor managementfuncties dan ook hoger ligt: dat ligt op 42% voor vrouwen, tegenover 28% voor mannen," merkt Petra De Sutter op die eerder al een betere genderbalans verzekerde in de selectiejuries voor kaderfuncties door het aantal juryleden van hetzelfde geslacht te beperken tot maximaal twee derde.

Tot slot blijkt uit cijfers van de FOD BOSA dat het aantal sollicitanten dat aangeeft een migratieachtergrond te hebben, van jaar tot jaar toeneemt: dat aantal steeg van 15.694 in 2019 naar 23.149 in 2020 en 30.835 in 2021. "Ons ambtenarenkorps moet een afspiegeling zijn van de diversiteit in onze samenleving. Om een beleid te kunnen voeren én evalueren inzake diversiteit, moeten we wel weten waar we voor staan. Sommige (aspirant-)ambtenaren geven op vrijwillige basis aan tot een minderheidsgroep te behoren, maar ik wil graag komen tot een structurelere manier van meten.” concludeert Petra De Sutter die binnenkort stappen wil zetten in die richting.