Toespraken

15de verjaardag van Google België

Ik was te gast op de 15de verjaardag van Google België. Hier nam ik deel aan een ’Sustainability Tour’ en luisterde ik naar de voorstelling van de nieuwe economische investeringen van het bedrijf. Ik greep de kans om het belang van duurzame ICT aan te kaarten. Grote bedrijven als Google kunnen hier een grote rol in spelen.

Beste premier De Croo, collega Dermagne 
meneer Holfeder, meneer Descamps, meneer Gobert en meneer Geerts 
Goeiemiddag iedereen 
 
 
 
Iedere keer wanneer ik als minister van telecom ergens op bezoek mag, voel ik me als een kind in een snoepwinkel. Ik ben en blijf bijzonder gefascineerd door alles wat met data, technologie of AI te maken. Dat merk ik ook vandaag weer – al gedraag ik me uiteraard professioneel en verstop ik mijn kinderlijk enthousiasme vakkundig.
 
***
 
‘There’s no going green without going digital’, maar ook: ‘there’s no going digital, without going green’.  
 
Dat klinkt als een boutade, maar het is iets waar ik, als groene telecomminister sterk in geloof. En ik ben blij te merken, nadat we hier vandaag een ‘Sustainability Tour’ volgden, dat ook een groot bedrijf als Google hiervan overtuigd is en een pioniersrol opneemt op vlak van duurzaamheid. Ik hoop dan ook dat dit goede voorbeeld een inspiratie kan zijn voor andere datacentra.
 
***
 
Want de zogenaamde ‘Twin Transition’ is in de eerste plaats een win-winverhaal – dat mogen we niet vergeten.
 
De digitale evolutie zal ons immers talrijke handvaten aanreiken om naar een groenere samenleving te evolueren. In veel sectoren zijn digitale technologieën immers cruciaal voor het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Europese Green Deal, met talloze mogelijkheden om een nieuwe, betere en klimaatvriendelijkere samenleving op te bouwen.
 
Maar tegelijk moeten we erover waken dat die digitale evolutie op een duurzame, ecologische manier plaatsvindt. Onze telecommunicatie- en digitale infrastructuur zelf moeten klimaatneutraler worden. En we mogen niet uit het oog verliezen dat het gebruik van data ook bijzonder veel energie kost.
 
En die ‘kost’ mag je vandaag vrij letterlijk nemen, gezien de torenhoge energieprijzen. Daarom moeten we ervoor zorgen dat deze energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is.
 
U moet immers weten dat ICT-toepassingen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 2% van de globale CO2-uitstoot en voor 5 tot 9 % van het globaal elektriciteitsverbruik. Datacenters zijn daarbij verantwoordelijk voor 10-20 % van het energieverbruik van de ICT-sector.
 
***
 
Om de duurzaamheid van onze datacenters en telecomnetwerken in kaart brengen, bestelde ik daarom twee studies bij het BIPT.
 
Een eerste studie zal (niet-private) datacenters in België in kaart brengen, met een specifieke focus op veiligheid en duurzaamheid. Terwijl een tweede studie, in handen van Deloitte, het energieverbruik van onze telecomnetwerken in kaart zal brengen en tegelijk de nodige aanbevelingen zal formuleren. Meten is weten. En het is alvast een extra eerste stap naar een groene tech-sector.
 
Wat dat betreft, spelen Europese initiatieven ook een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld de Het ‘Climate Neutral Data Centre Pact’ en ‘de Code of Conduct on Data Centre Energy Efficiency’: 2 Europese initiatieven die als antwoord dienen op het stijgende energieverbruik in data centers en de noodzaak om de daarmee samenhangende gevolgen voor het milieu en de economie te beperken en de continuïteit van de energievoorziening te verzekeren.
 
En tegelijk moeten we uiteraard blijven investeren in onze digitale infrastructuur: als minister van telecom zijn daarom uiteraard de uitrol van 5G en supersnel internet nog steeds topprioriteit in mijn beleid.
 
***
 
En wat duurzaamheid betreft, zijn de cijfers van Google indrukwekkend (ze werden al genoemd): sinds 2007 is Google koolstofneutraal, ze bereikten in 2017 de doelstelling van 100% hernieuwbare energie voor hun wereldwijde activiteiten, inclusief datacenters en kantoren. En hun doel is om tegen 2030 overal en altijd CO₂-vrij zijn. Hier in België wordt geïnvesteerd in een nieuwe zonne-energiecentrale, een offshore windproject en een proefproject met batterijen ter vervanging van dieselgeneratoren.
 
Ik herhaal deze cijfers niet omdat ik een clandestiene vergoeding kreeg toegestopt voor een promopraatje maar omdat het waardevol is deze ‘good practices’ eens in de verf te zetten – en niet telkens enkel te benoemen wat er beter kan. Een beetje optimisme in een tijd van vele crisissen kan nooit kwaad.
 
Bovendien geloof ik ook dat we de ‘twin transition’ (waar ik het zonet over had) enkel kunnen waarmaken door een gedegen samenwerking tussen de sector en het beleid.
 
Ik kijk er in ieder geval naar uit om blijvend met u verder te werken aan een duurzame ICT voor de toekomst.
 
Dank u wel.