24 miljoen om inhaalslag snel 5G-internet te maken
Minister voor Telecommunicatie Petra De Sutter trekt 24 miljoen euro uit om projecten te subsidiëren die draaien op echt snel draadloos internet via het 5G-netwerk. ‘Supersnel internet zal tegen het einde van het jaar op stoom komen. In ziekenhuizen, mobiliteit of bedrijven kan de 5G-uitrol een wereld van verschil betekenen. Bedrijven of overheden kunnen vanaf nu projecten indienen samen met een telecomoperator,’ zegt De Sutter. Ze wijst naar een recente studie over innoverende 5G-projecten.
‘Het is tijd om de 5G-achterstand die ons land opliep tegenover andere Europese landen in te halen. De 5G-inzichten van andere landen kunnen wij nu gebruiken op verschillende terreinen. In ziekenhuizen, in het verkeer en in de bedrijfswereld. De pot van 24 miljoen zal de toepassingen van echt snel draadloos internet een duw in de rug geven. Het tijdperk van 5G staat voor de deur,’ zegt De Sutter die erop wijst dat de uitrol
Volgens cijfers uit Europa: ‘ In het buitenland staat 5G al veel verder. Zo hebben 9 op 10 Duitsers en 7 op 10 Fransen al 5G. In Nederland loopt dat op tot 97 procent. In België heeft amper 4% van de mensen 5G. Dat gaat de komende jaren dus veranderen. Net omdat het buitenland verder staat, kijken we naar daar voor inspiratie.’
De Sutter haalt er de studie van het BIPT bij. ‘Het resultaat is een reeks van 200 concrete voorbeelden die kandidaten kunnen inspireren. In ziekenhuizen, zoals in Finland helpt 5G patiënten. Specialisten kunnen cruciale operaties uitvoeren of zorg geven in een ambulance via telegeneeskunde. Door 5G kunnen heel snel veel gegevens doorgestuurd worden. Dat kunnen beelden zijn, maar kan ook ingezet worden bij apparatuur met sensoren om patiënten beter op te volgen vanop afstand.’ (blz. 37 van de BIPT-studie)
Voor minister De Sutter is het duurzaamheidsaspect cruciaal. ‘Alle bedrijven, en publieke autoriteiten kunnen zich inschrijven voor de oproep en een project indienen, steeds in partnership met een telecomoperator. De projecten moeten een sociaal en economisch potentieel hebben, en ook duurzaam zijn. Vermindert het project het energieverbruik? Vermindert het de CO2-uitstoot? Dit zijn vragen waaraan oproepen worden getoetst,’ aldus De Sutter.
De studie van het BIPT belicht in dit verband enkele interessante toepassingen. ‘Om het spoorvervoer te digitaliseren kan 5G een belangrijke rol spelen. De Duitse en Franse sporen werken aan plannen om via 5G data uit te wisselen met apparatuur langs de sporen. Zo kan de capaciteit van het spoor beter gebruikt worden en verbetert de stiptheid van aankomst- en vertrektijden van treinen. (P80) In Ierland gebruiken energiebedrijven 5G om stroompannes te voorkomen, om meer in real time overzicht te krijgen van het netwerk. (blz. 68 van de BIPT-studie).
Het geld maakt deel uit van het relancegeld van de federale regering. Verschillende federale overheidsdiensten samen met een academisch expert en iemand uit het kabinet-De Sutter buigen zich over de projecten.