Na groenste regeerakkoord ook groenste begroting ooit voor België
Op 12 oktober bereikten de Vivaldi-partijen een akkoord over de begroting voor 2022. Een gedragen compromis, met veel groene ingrediënten om eindelijk de stap te zetten naar een duurzame en digitale transitie. Met 1 miljard investeringen is dit begrotingsakkoord een stijlbreuk na jarenlang te weinig investeren, iets waar de groene partijen al bij de regeringsonderhandelingen de nadruk op legden. Een pakket van meer dan 500 miljoen klimaatmaatregelen (investeringen en begroting) moet een antwoord bieden aan de grote bezorgdheid bij veel Belgen over hun toekomst. En ook waar de middelen voor deze begroting gezocht worden, is een stijlbreuk met het verleden. Een CO2-compensatie voor korte vluchten (in totaal 30 miljoen), die de modal shift naar treinen zal versnellen, een rechtvaardige tax shift, en zelfs slimme sociale maatregelen, zoals het afschaffen van het doktersbriefje voor 1 dag afwezigheid, die een win-win voor iedereen kan zijn. ‘De investeringen die we op tafel leggen, zijn een duidelijke keuze: werk maken van de mobiliteit, de energie en de digitalisering van morgen’, zegt Petra De Sutter.
Nadat Groen jarenlang pleitte voor het optrekken van het publiek investeringsniveau richting 4% van het BBP, kwam dat streefcijfer vorig jaar eindelijk ook in het Vivaldi-regeerakkoord. Nu wordt met 1 miljard euro aan investeringen, gespreid over 3 jaar, het groeitraject ingezet. Meer dan een derde van dat bedrag gaat naar duurzame, groene investeringen, waaronder in de eerste plaats investeringen in de mobiliteit van morgen (250 miljoen euro voor het spoor). Maar ook op vlak van energie (26,2 miljoen euro voor projecten rond waterstof) en digitalisering worden stappen gezet om qua transitie de kar te trekken in Europa.
De regering investeert ook geld in meer duurzame overheidsgebouwen (120 miljoen voor o.a. zonnepanelen en laadpalen), zal nachttreinen faciliteren (2 miljoen) zodat ze een echt alternatief worden voor korte vluchten en verhoogt de internationale klimaatfinanciering (cumulatief 50 miljoen tegen 2025). Vicepremier Petra De Sutter (Groen) verwelkomt ook de vele duurzame projecten van haar collega’s: “We zien dat de groene ingrediënten die we de laatste jaren op tafel gelegd hebben, ook door andere partijen worden overgenomen. Het resultaat is dat de begroting, net als het regeerakkoord vorig jaar, groener kleurt dan ooit én tegelijk laten we niemand achter. Denk aan de middelen voor het actieplan tegen armoede of het groeipad voor internationale klimaatfinanciering.”
Daarnaast maakte ons land in het voorbije half jaar ook een ongeziene digitale revolutie door, met telewerk en afstandsonderwijs, die behoorden tot het nieuwe normaal. Omdat een degelijke internetverbinding is uitgegroeid tot een nieuwe basisnood van de 21ste eeuw, investeert De Sutter in haar hoedanigheid van minister van Telecommunicatie in toegang tot internet voor iedereen en overal op het Belgische grondgebied (93 miljoen over 3 jaar voor oa. een breedbandplan, telecom to the next level, de digitale kloof, digitalisering van sociaal tarief en Women in Digital). In haar hoedanigheid van Minister van Ambtenarenzaken rolt Petra De Sutter ook het actieplan mentale veerkracht verder uit en worden er middelen vrijgemaakt voor telewerk bij de overheid (10 miljoen per jaar).
Voorts haalde Groen haar slag thuis met een slimme besparing door de afschaffing van het verplichte doktersbriefje voor een afwezigheid tot 1 dag op de werkvloer. De Sutter: “Deze besparing is een echte win-win-win. We luisteren naar de vraag van overbelaste huisartsen die al jaren vragende partij zijn om het vaak overbodige doktersbriefje voor korte afwezigheden af te schaffen. Tegelijk stellen we vertrouwen in mensen die vaak gewoon een verkoudheid hebben en we besparen hen én werkgevers hebben er een administratieve zorg minder door.” Als arts verwelkomt De Sutter bovendien ook het plan tegen antibioticaresistentie van haar collega Minister van Volkgezondheid Frank Vandenbroucke.
Arbeidsmarkt
Tenslotte is voldoende mensen aan het werk krijgen en houden ook essentieel voor deze regering. Vanuit haar bevoegdheid ambtenarenzaken voorziet De Sutter zogenaamde ‘fastlanes’ (1,4 miljoen voor 3 jaar) voor knelpuntberoepen en flexibele vormen van tewerkstelling voor gehandicapten en werknemers uit de sociale maateconomie.
'Bij het opkrikken van de werkgelegenheidsgraad vind ik die bijzondere aandacht voor kansengroepen heel belangrijk’, zegt minister De Sutter. ‘In totaal komen we met een heel aantal relancemaatregelen voor de arbeidsmarkt, waarbij voor mij vooral welzijn de belangrijkste insteek is. Iedereen zal 5 dagen individueel opleidingsverlof kunnen opnemen, het sollicitatieverlof wordt een pak flexibeler, er komt een plan mentale veerkracht en ook de werkgevers zullen hun verantwoordelijkheid moeten dragen al er bijvoorbeeld veel meer dan elders in dezelfde sector sprake is van veel langdurig zieke werknemers.’