Persbericht

Belangrijke EU-telecomraad rond roaming, 2030-doelstellingen en digitale rechten

Federaal Minister voor Telecom Petra De Sutter vertegenwoordigt vandaag België op de Europese Telecomraad in Luxemburg. Na anderhalf jaar met meer telewerk en online meetings dan ooit en met een digitale transitie voor de deur, is dit hét moment om de digitale toekomst van Europa vorm te geven. ‘Mensen beseffen het misschien niet, maar het grootste deel van onze telecomwetten komen rechtstreeks vanuit Europa’, zegt minister De Sutter.

Op deze eerste Europese Telecomraad van het jaar staan veel belangrijke dossiers op het programma, zoals de digitalisering bij publieke diensten, de digitale transitie van privébedrijven en telewerk, artificiële intelligentie, en het 2030 Digital Compass, een verzameling gemeenschappelijk doelen van de Europese lidstaten waar we digitaal willen staan binnen 10 jaar.

‘Als we als EU samen vooruit willen, is het belangrijk dat we de lat ook overal even hoog leggen’, zegt minister De Sutter. ‘Want we willen dat er bij deze digitale transitie niemand achter blijft. Waar in Europa je ook woont, moet je over snel en stabiel internet kunnen beschikken en mensen en bedrijven die qua skills niet helemaal mee zijn, moeten we daarbij helpen. Tot 80 procent van onze telecomwetgeving komt rechtstreeks vanuit Europa. Wat we hier bespreken, heeft een enorme impact op het dagelijkse leven van iedereen. Onder andere op de telecomraad – die om de 6 maanden plaatsvindt – kunnen we het Europa van morgen mee vormgeven. Zeker gezien de snelle evolutie en noden in de telecomsector.’

Consumenten centraal

Voor minister De Sutter staat het belang van de consument in vele discussies centraal, zowel qua veiligheid als comfort. Zo wordt vandaag in Luxemburg ook het roaming dossier besproken, waarvoor Europa een paar jaar geleden al de eerste belangrijke regels uitwerkte en die iedereen voelt als ie op reis gaat in het buitenland.

‘Iedereen maakt alsmaar meer gebruik van digitale toepassingen, ook in het buitenland’, zegt minister De Sutter. ‘Het kan niet dat je bepaalde zaken plots niet meer kan met je smartphone, omdat je een Europese binnengrens oversteekt. Wat je in België kan met je abonnement, dat moet je ook in het buitenland kunnen. Roam like at home geldt al een paar jaar als het Europese devies. Het is belangrijk dat we die goeie lijn doortrekken als nieuwe technologieën als 5G zich aandienen. Daarnaast komt er een belangrijke clausule die lokale en internationale noodnummers beter bereikbaar moet maken.’

Digitale rechten

Een andere punt op de agenda deze week was de Lisbon Declaration die een eerste aanzet is voor een Internationaal Charter rond digitale rechten dat de EU de komende jaren wil uitwerken. De bedoeling is om een duidelijk kader uit te werken om de universele rechten van de mens die offline gelden, ook online zo goed mogelijk te implementeren.

‘Die mensenrechten leggen niet enkel ethische en individuele rechten vast, maar bieden ook een duidelijk en belangrijk kader voor onze economische en technologische vooruitgang’, zegt minister De Sutter. Online toepassingen en netwerken zullen de komende jaren alleen maar in belang toenemen, maar tegelijk mag het internet geen ‘Far West’ worden waar alles kan en mag. Het is belangrijk voor elke Belg en Europeaan dat we de spelregels de komende jaren zo goed mogelijk vastleggen.

Binnen een paar weken brengt minister De Sutter verslag uit in de Kamercommissie. Extra informatie over de Lissabon-Verklaring lees je hier:
https://www.2021portugal.eu/en/news/lisbon-declaration-on-digital-rights-is-the-kick-start-for-an-international-charter/