De Sutter geeft 5G een duw in de rug met 20 miljoen
Op dinsdag 14 maart maakt Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter bekend welke 21 5G pilootprojecten subsidies zullen ontvangen in navolging van de projectoproep die vorig jaar werd gelanceerd in samenwerking met de FOD Economie. “Of in de gezondheidszorg is, of over betere mobiliteit of verhoogde veiligheid gaat: 5G kan op verschillende vlakken een verschil maken. Vandaag beslissen we om 21 zeer concrete, innoverende projecten financieel te ondersteunen. » De subsidies die door de minister worden toegekend, bedragen in totaal €20 miljoen.
In onze buurlanden staan ze verder met de implementatie van 5G. “Daar moeten we verandering in brengen. We moeten de achterstand in ons land op dat vlak inhalen. De 21 projecten die we vandaag voorstellen zijn een belangrijke etappe in onze inhaalbeweging, omdat ze stuk voor stuk inzetten op innovatieve toepassingen. Bovendien tonen deze projecten aan de mensen thuis hoe 5G naast een economische ook een maatschappelijke impact kan hebben, ze tonen aan waar 5G voor mensen het verschil kan maken,” verduidelijkt De Sutter.
De geselecteerde projecten bestrijken een breed scala aan 5G-innovaties. "Een van de projecten zal onze brandweer- en reddingsdiensten bijvoorbeeld in staat stellen om snel de locatie van een brand in beeld te brengen door een drone naar de locatie van een noodoproep te sturen. Een ander project zal beter toezicht op het verkeer mogelijk maken en zorgen voor meer verkeersveiligheid, dankzij onmiddellijke waarschuwingen voor ongevallen of het gebruik van intelligente verkeerslichten," legt De Sutter uit.
Sommige van de projecten zullen ook aanzienlijke vooruitgang boeken op het gebied van de gezondheidszorg. "Zo zal één van de projecten een zorgorganisatie ondersteunen met een simultaan vertaalsysteem. Zo overwinnen hun anderstalige werknemers een taalbarrière wanneer ze hun job doen. Een ander project zal artsen in staat stellen hun collega's in een ander ziekenhuis of een ambulance op afstand en in real time instructies te geven. Een tijdsbesparing die levens kan redden," voegt ze eraan toe.
De mogelijke positieve impact van deze projecten is duidelijk, zowel voor onze bedrijven als voor onze burgers. ‘Daarnaast werd voor elk project een screening uitgevoerd: welke impact is er op ons milieu? Er werd bijvoorbeeld bijzondere aandacht gevestigd op de recyclage van verouderde apparatuur in een circulaire economie, op het energieverbruik en op de mogelijke impact op onze biodiversiteit en ecosystemen. Innovatie moet deel uitmaken van duurzame ontwikkeling", aldus de minister.
De minister heeft hiervoor een budget van 20 miljoen euro uitgetrokken. Dit budget maakt deel uit van het herstelplan van staatssecretaris Thomas Dermine.
"Ik ben erg blij met de voortgang van dit ambitieuze project. Het is een voorbeeld van hoe een gecoördineerd beleid tot resultaten kan leiden. Het herstelplan is een fundamenteel geweest om de uitrol van 5G, te versnellen. Wetende dat België op dat vlak achterliep op sommige EU-lidstaten. 5G is een prachtige economische en maatschappelijke kans die het concurrentievermogen van bedrijven en het aantal banen in België zal doen toenemen. Om deze kansen te benutten, hebben we allereerst een hervorming van 5G doorgevoerd en alle belemmeringen voor de ontwikkeling ervan weggenomen. Vervolgens leek het ons en minister De Sutter essentieel om innovatieve proefprojecten te financieren in het kader van het Herstel- en Veerkrachtplan", aldus Thomas Dermine, staatssecretaris voor Herstel en Strategische Investeringen.