Persbericht

De Sutter: ‘Ook federale overheid als werkgever voelt krapte arbeidsmarkt. Selor wordt Werkenvoor.be’

Werken voor .be

Nooit eerder zocht de federale overheid meer nieuwe medewerkers dan vorig jaar. ‘Bijna 124.000 mensen hebben in 2022 gesolliciteerd bij de federale overheid, een recordaantal. 9.933 nieuwe medewerkers konden aan de slag. De arbeidsmarkt wordt krapper en de federale overheid doet haar best om te laten zien wat ze te bieden heeft. Een naamsverandering van de website van ons selectiebureau Selor hoort daarbij,’ zegt bevoegd minister Petra De Sutter. Het merk Selor wordt voortaan Werkenvoor.be.

In 2021 waren er nog 14 kandidaten voor een job en in 2017 telde de federale overheid er zelfs 19.   ‘Het personeelstekort is een realiteit waar overheden ook tegenaan botsen. De federale overheid investeert in het aantrekken van nieuwe mensen. Om ons jobaanbod nog beter onder de aandacht te brengen, was een nieuw werkgeversmerk nodig. Daarom is de webnaam Selor vanaf nu verleden tijd en kunnen sollicitanten terecht op Werkenvoor.be,’ kondigt minister van Ambtenarenzaken De Sutter aan.  
 
‘Velen kenden Selor van naam, maar weten niet altijd waarvoor het staat. Werkenvoor.be is in dat opzicht duidelijk. Het weerspiegelt bovendien beter waarvoor een job bij de federale overheid staat dan Selor. Het zijn dynamische jobs. Een nieuwe campagne legt de nadruk op de voordelen van het werken bij de overheid en de maatschappelijk relevantie ervan, maar er is meer. De federale overheid wil haar medewerkers ook kansen bieden en laten evolueren,’ klinkt het.  
 
‘Overheden hangen sterk af van het menselijk kapitaal. Daarom doen we echt moeite om talenten aan te trekken. We focusten daarom ook op het creëren van een werkcultuur die oog heeft voor welzijn en dynamisch is. Denk aan het recht om los te komen van het werk, thuiswerken wordt ingeburgerd en we zetten volop in op de ontwikkeling van competenties, brede carrièremogelijkheden en loopbaanbegeleiding. Een omgeving waar het aangenaam werken is.’     
 
De Sutter gaat verder: ‘Jobzoekers gaan vandaag voor werk dat bij hen past. Vroeger waren het eerder werkgevers die zochten naar gepaste sollicitanten. De mensen die bij ons solliciteren moeten voelen dat hun talenten en kandidatuur bij ons ter harte worden genomen. Door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat de kandidaat veel sneller een antwoord heeft. De doorlooptijd van de sollicitatieprocedure kromp van 59 dagen in 2017 naar 44 dagen vorig jaar,’ weet De Sutter. 
 
‘Elke sollicitant wil weten waar een werkgever voor staat. Wat is onderscheidend? Bij de overheid kom je werken omdat je de samenleving mee vorm wil geven. Federaal overheidspersoneel heeft met haar werk en expertise impact op mensen. Dat is best een verantwoordelijkheid. Net daarom dat we de lat hoog leggen. 2 op 7 van de gescreende kandidaten was geslaagd vorig jaar,’ vertelt De Sutter.     
 
De afgelopen 12 maanden zochten we vooral economen, juristen, penitentiair beambten of callcenter medewerkers. Het zijn vooral jonge mensen zijn die een job zoeken bij de federale overheid. Ruim 51.000 kandidaten was jonger dan 30. We telden ruim 10.000 sollicitanten van 50-plus,’ weet De Sutter.