Persbericht

Groene ministers maken van hoogste gebouw België regenboogkabinet

Het hoogste gebouw, de antennes meegerekend, van België wordt vanaf vandaag een week verlicht in de regenboogkleuren. Die zogenoemde Financietoren huisvest onder meer de kabinetten van de groene ministers uit de federale regering. Zij namen het initiatief voor de verlichting. ‘Deze regenboog is een symbool van trots. Het is een helder statement pro mensenrechten, die op sommige plekken nog altijd onder druk staan. Door het hoogste gebouw van ons land te verlichten in regenboogkleuren, kan daar niet van weggekeken worden,’ klinkt het bij de groene federale beleidsmakers Sarah Schlitz, Petra De Sutter, Tinne Van der Straeten, Georges Gilkinet en Zakia Khattabi. Dinsdag/morgen start de Pride-week in Brussel en is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT).

De groenen dopen hun kantoortoren voor de gelegenheid om tot ‘het regenboogkabinet. ‘De veelkleurige lichtkolom op de gevel staat voor de trots van onze gemeenschap. Die wil ik laten zien omdat de aanvaarding van LGBTQI+’ers vaak maar een dun vernislaagje is. Niet overal zijn mensen vrij om te houden van wie ze willen, om te zijn wie ze zijn of om hun gender uit te drukken zoals ze willen ’ klinkt het bij Staatssecretaris Sarah Schlitz die daarbij verwijst naar de 71 landen waar een anti-LGBTQI+wetgeving van kracht is.

Vicepremier De Sutter: ‘Niet alleen in het buitenland zijn er problemen. Hoewel onze wetgeving bij de beste hoort, evolueert de mentaliteit niet altijd en overal even snel. Er zijn veel LGBTQI+’ers die voelen dat ze hun gedrag op straat of op het werk moeten aanpassen. Symbolen als deze kunnen daarbij helpen en een hart onder de riem zijn voor wie het vandaag moeilijk heeft om uit de kast te komen.’

Oproep voor Pride

De komende Pride-week is de eerste na corona. ‘Misschien ook juist daarom dat het belangrijk is om terug te laten zien dat we zichtbaar zijn. Ik voeg er in één adem bij dat het tegelijk niet mag en zal stoppen bij meer zichtbaarheid en symbolen. Het LGBTQI+plan dat de eindjes aan elkaar knoopt van onze vooruitstrevende wetgeving werd goedgekeurd en wordt morgen voorgesteld,’ klinkt het.

Tot slot roepen de groene beleidsmakers iedereen op om naar de Pride te komen in Brussel: ‘De Pride is een feest van diversiteit en daarom een feest van ons allemaal.’