Minster De Sutter wil oude postzegels in BEF nog een tijdje hun waarde laten behouden
Minister voor Post Petra De Sutter heeft een compromis uitgewerkt voor de uitfasering van oude postzegels met een waarde in Belgische frank. Volgens een oorspronkelijk plan zouden die niet meer kunnen gebruikt wordt vanaf 2023, maar minister De Sutter wil die termijn verlengen tot 2028. ‘Hiermee geven we iedereen ruim de tijd om deze postzegels, die hun functionele waarde zullen verliezen, alsnog te gebruiken als ze dat willen’, zegt minister De Sutter.
Een paar cijfers. De laatste postzegels in Belgische frank werden verkocht in 2002, de laatste postzegels in euro werden verkocht in 2011. Sinds 2011 worden in België enkel postzegels verkocht met een frankeereenheid (1, 2, 3, …). Van alle brieven die nu verstuurd worden, hebben er 0.25% nog een postzegel in Belgische frank en 1% in euro.
Het is duidelijk dat de oude postzegels nog maar erg weinig gebruikt worden, terwijl het voor bpost een erg arbeidsintensief proces is, dat tot fouten kan leiden. Uit de vorige legislatuur lag een plan op tafel om de oude postzegels te ontwaarden vanaf 2023, maar minister De Sutter wil die periode verlengen en de vele ongeruste postzegelverzamelaars geruststellen.
‘Twee paar maanden geleden werden de plannen om de postzegels te ontwaarden vanaf 2023 opgepikt uit een publieke bevraging rond een hele reeks hervormingen van BIPT’, zegt minister De Sutter. ‘Er kwam onmiddellijk bezorgdheid van de vele bezorgde filatelisten en ik heb daar begrip voor. De vraag tot uitfasering vanuit bpost is logisch – gezien de operationele moeilijkheden en de extra kosten om deze brieven te verwerken. Maar de planning was te krap voor mensen die hun brieven posten met postzegels die ze in het verleden kochten, waarvan ze dachten dat die nooit hun waarde zouden verliezen.’
Compromis: 2028
Daarom legt minister De Sutter aan de regering voor om de ontwaarding van postzegels in Belgische frank pas vanaf 2028 in te voeren. Postzegels in euro zullen hun geldigheid niet verliezen kunnen ook na 2028 gebruikt worden.
‘Mensen hebben nu nog 6,5 jaar tijd om hun oude postzegels op te gebruiken’, zegt minister De Sutter. ‘Als we kijken naar de andere eurolanden – waar enkel Frankrijk en Italië nog zegels met de originele nationale munteenheid aanvaarden – zien we dat deze overgangsperiode ruim voldoende moet zijn. In Nederland kan je bijvoorbeeld al sinds 2013 een brief niet meer frankeren met postzegels in gulden. En voor echte postzegelverzamelaars zal de emotionele en historische waarde van hun collectie altijd die van de brieffrankering ruim overschrijden.’
Minister De Sutter zal eind juni het compromis voorstellen op de ministerraad.