Persbericht

De Sutter voert vierdaagse werkweek voor ambtenaren in

Minister De Sutter met ambtenaren

‘We moeten mensen alle kansen geven om hun work-life balans beter te bewaken. Ook ambtenaren kunnen binnenkort al hun werkuren in vier dagen presteren, om zo een vijfde dag vrij te krijgen. Werknemers uit de privé konden daar al voor kiezen. Ook zo wil ik van de federale overheid een van de aantrekkelijkste werkgevers maken die rekening houdt met het welzijn,’ zegt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter. Haar KB werd vandaag goedgekeurd.

De Sutter duidt: ‘We voerden het vorig jaar in om werknemers meer vrijheid en ademruimte te geven. Ook de federale ambtenaren hebben er recht op. Mensen die kiezen voor de vierdaagse werkweek mogen maximum 9,5 uur per dag werken,’ klinkt het. 
 
De Sutter maakt er wel een kanttekening bij: ‘In de privésector is het nog niet helemaal ingeburgerd. In zes procent van onze KMO’s krijgen de werknemers de kans om vier dagen per week te werken (1). Dat neemt niet weg dat we de mogelijkheid moeten aanbieden en voorop kunnen lopen. Zo kunnen onze medewerkers hun week zelf vormgeven en kijken welke formule het best past bij hun leven.’ 
 
Daarnaast voert De Sutter een wisselend weekregime binnen de federale overheid in. ‘De ene week meer werken dan de andere. Ideaal voor ambtenaren die als co-ouders week om week voor hun kinderen zorgen. Die hebben dan meer tijd voor hen,’ onderstreept De Sutter. 
 
Andere maatregelen 
 
‘De maatregelen komen er om federale organisaties en hun werknemers meer flexibiliteit te geven. Ze bepalen zelf hoe ze ermee omgaan. Intussen voerden we al het recht om los te komen van het werk in, wordt er extra geïnvesteerd in het mentaal welzijn van de federale ambtenaren en zijn er meer coaches voor loopbaanbegeleiding,’ haalt De Sutter aan. 
 
‘Door al deze maatregelen wil ik laten zien dat de federale overheid een werkgever is die je niet over hoofd mag zien als je werk zoekt. Op veel plekken binnen de overheid komen we vandaag handen tekort. Tegelijk wil ik dat het personeel de beste balans vindt tussen werk en privé,’ klinkt het tot slot.      
 
 
(1) Cijfers SD WORX