Met Breedbandplan wil minister De Sutter ‘witte zones’ zonder snel internet wegwerken tegen 2025
Minister voor Telecom Petra De Sutter (Groen) gaf vandaag de officiële aftrap van een nationaal Breedbandplan om onder andere de befaamde ‘witte zones’, ofwel gebieden in België waar nog geen snel vast internet voor handen is, weg te werken. ‘Op dit moment hebben zo’n 138.000 Belgische huishoudens nog geen toegang tot snel internet. Dat moeten we wegwerken, of we lopen onherroepelijk achter op de rest van Europa’, zegt minister De Sutter.
Ook voor Europa is betrouwbaar en snel internet een hoofdprioriteit de komende jaren. Volgens de connectiviteitsdoelstellingen van de EU moet tegen 2025 elk huishouden toegang hebben tot minimaal 100 Mbts, tegen 2030 moet dat opgetrokken worden naar 1 Gbts.
‘Een sterke digitalisering is een belangrijke stap de komende jaren, ook in de ecologische omslag, maar dan moeten we wel zien dat iedereen mee kan’, zegt minister De Sutter. ‘En op dit moment zijn er nog te veel mensen die niet over snel internet beschikken. Ik krijg daar maandelijks vragen over van burgemeester van afgelegen gemeenten, of vragen in het parlement. En ze hebben gelijk, iedereen heeft recht op goed internet. Zeker als we zien dat in de toekomst meer en meer mensen zullen telewerken, of van thuis uit studeren.’
Niet achterblijven in Europa
Concreet zullen eerst alle witte zones in kaart gebracht worden, om nadien de uitrol van snel internet in die gebieden te faciliteren, bijvoorbeeld door het stimuleren van investeringen van de operatoren. Daarnaast komt er een speciale Cel Breedband binnen de dienst Telecom in de FOD Economie, om de plannen uit te voeren en de evoluties op de voet te volgen, en een Broadband Competence Office, die alle bevoegdheden hierrond samenbrengt in één administratie en de implementatie van de EU Connectivity Toolbox begeleidt.
‘We zien de buurlanden massaal investeren in digitalisering en beter internet en zelfs president Joe Biden kondigde onlangs aan miljarden te investeren om breedbandinternet over de hele Verenigde Staten uit te rollen’, zegt minister De Sutter. ‘Voor ons land is het belangrijk dat we deze boot niet missen. De komende jaren zijn cruciaal in de digitale omslag en we kunnen het ons niet permitteren om achter te blijven tegenover de rest van Europa en de wereld. Onze moderne, hoogtechnologische en digitale toekomst moeten we nu vormgeven en dan is het belangrijk dat we elke Belg daarbij betrekken.’
Kennis- en leercentrum 5G
Het Breedbandplan is de uitrol van de uitdrukkelijke ambitie van het regeerakkoord om de groene transitie hand in hand te laten gaan met de digitale transitie. In dat kader past ook de uitrol van een kennis- en leerplatform en een bijhorend wetenschappelijk adviesorgaan rond 5G in het Breedbandplan. Die moet – zoals gezegd in het regeerakkoord – het draagvlak voor de uitrol van 5G vergroten en monitoren en wordt samen met de regio’s uitgewerkt.